Fra fløjtenist til økonomistuderende

Efter mange år som professionel musiker ønsker Anne Mette Knudsen sig et mere stabilt arbejdsliv. Med hjælp fra FTF-A er hun nu kommet i gang med en erhvervsuddannelse med udsigt til en læreplads i en økonomiafdeling.

Annemette-Wilhjelm-Knudsen-PREVIEW-BP8Q3555-by-Kim-Vadsk+ªr-compressor
Siden Anne Mette Knudsen gjorde sin konservatorieuddannelse færdig har hun arbejdet freelance som musiker i en lang række symfoniorkestre rundt om i Skandinavien. Foto: Kim Vadskær.

Anne Mette Knudsen er lige blevet færdig med den skriftlige eksamen i samfundsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Umiddelbart ligner hun så mange andre studerende, der er i gang med en erhvervsrettet uddannelse.

Og så alligevel ikke.

Ikke alene følger Anne Mette Knudsen undervisningen på afstand fra Norge, hvor hun bor sammen med sin kæreste. Hun har også foretaget et seriøst skifte i sit arbejdsliv. Oprindeligt er hun nemlig uddannet som fløjtenist.

Drømmen om musikken

Siden Anne Mette Knudsen gjorde sin uddannelse færdig, har hun arbejdet freelance som musiker i en lang række symfoniorkestre rundt om i Skandinavien. De løse vikariater og kontrakterne kan vare en uge eller et halvt år. Og det gør det svært at binde sig til andre jobs ved siden af.

”Så på et tidspunkt levede jeg i en kuffert. Jeg tror, at jeg boede i fem forskellige byer de første to år efter, jeg var blevet færdig på konservatoriet. Og man går til konkurrencer om de faste stillinger, når de bliver ledige. Jeg har været tæt på et par gange, men det er ikke lykkedes at blive nummer et og få stillingen,” siger Anne Mette Knudsen.

Annemette-Wilhjelm-Knudsen-PREVIEW-BP8Q3462-by-Kim-Vadsk+ªr-compressor
Livet som musiker kan være usikkert, i hvert fald når man kun spiller i orkester. Hvis man vil forfølge drømmen om at blive orkestermusiker, er man nødt til at være meget fleksibel, fortæller Anne Mette Knudsen. Foto: Kim Vadskær.

Et nyt kapitel

Hun oplevede at være arbejdsløs i en periode, hvor hun som medlem af FTF-A fik dagpenge.

”Og på et tidspunkt var der en virksomhed, der ringede med et tilbud om en elevstilling i økonomiafdelingen. Samtidig ville de hjælpe med en HD-uddannelse på CBS,” siger Anne Mette Knudsen.

Samtidig med hendes forskellige jobs som musiker og underviser i Oslo, er hun begyndt på den første del af HD-studiet i København. Alt i mens hun begynder at vænne sig til tanken om, at hun nu skal begynde på et helt andet kapitel i sit arbejdsliv. For hende er dette skifte bort fra musikken mere end blot en ny uddannelse. Musik har altid været en del af hendes liv.

”Det nye er både spændende og lidt svært. Men alt i alt er det egentlig en god ting. Havde det ikke været for FTF-A, var det nok ikke blevet til virkelighed. Uden kravet om at søge to fuldtidsjobs om ugen, havde jeg ikke taget den retning,” siger Anne Mette Knudsen.

Selv om hun er taknemlig for, at FTF-A har hjulpet hende, erkender hun dog blankt, at hun er lidt nervøs over den nye retning.

”Det er da lidt frustrerende at have taget en uddannelse og dygtiggjort sig inden for et fag, og så ikke kunne komme til at bruge den.” siger Anne Mette Knudsen.