Gaia blev skuespiller på trods

Som skuespiller har Gaia Rosberg skiftende indtægter, hvor medlemskabet af FTF-A er vigtigt for at sikre økonomisk stabilitet for hende og familien.

Gaia-Rosberg-PREVIEW-BP8Q3811-by-Kim-Vadsk+ªr-compressor
Foto: Kim Vadskær.

Selv om Gaia Rosberg er datter af en skuespiller og en teaterinstruktør, skulle hun i hvert fald ikke være skuespiller.

”Jeg ville være advokat med speciale i international ret. Jeg ville være med til at få Erich Honecker dømt,” fortæller Gaia Rosberg.

Lige efter murens fald var den tidligere østtyske regeringsleder flygtet til Rusland, hvor han i 1992 havde søgt tilflugt på den chilenske ambassade. Det kunne ikke passe, at han bare skulle slippe afsted med sine forbrydelser på den måde, mente den meget unge Gaia Rosberg.

”Men Honecker nåede jo at dø, inden jeg kom i gymnasiet. Og det ændrede det hele,” storgriner Gaia Rosberg.

Skoletræt efter Chile

Efter et par år i hendes fars hjemland, Chile, fandt hun det danske skolesystem alt for langsommeligt. Det syntes ikke at være her, hun skulle finde en retning i livet.

”Jeg blev helt utroligt træt af at gå i skole. En måned inde i 3.G droppede jeg simpelthen ud af gymnasiet. Nu skulle jeg bare tjene nogle penge, mens jeg fandt ud af, hvad jeg skulle lave,” siger Gaia Rosberg.

Da hun var 24 år, mens hun arbejdede i et mobiltelefonselskab, gik det op for hende, at hun alligevel skulle være skuespiller.

”Efter et kursus på Rødkilde Højskole en sommerferie, blev det klart, at jeg havde noget som skuespiller. Og jeg nød det,” siger Gaia Rosberg.

”Så søgte jeg ind på teaterskolen i Odense, hvor jeg kom ind i 2003. Jeg havde måske en ballast som få andre, hvor både min far, mor og morfar har arbejdet med kunst,” siger Gaia Rosberg.

Gaia-Rosberg-PREVIEW-027X0397-by-Kim-Vadsk+ªr-compressor
”At arbejde er en del af livet på lige fod med familie. Karriere er ikke noget, der skal spille en rolle, der er større end min familie,” siger Gaia Rosberg. Foto: Kim Vadskær.

FTF-A forstår og respekterer

Under uddannelsen var hun blevet gravid med sin søn, så hendes debut som skuespiller blev teaterudgaven af filmen Festen på Østre Gasværk.

”Lige da det var færdigt, var jeg gravid med barn nummer to. Og det var måske hæmmende for karrieren, men det, jeg ønsker, er at have et liv. At arbejde er en del af livet på lige fod med familie. Karriere er ikke noget, der skal spille en rolle, der er større end min familie,” siger Gaia Rosberg.

Alligevel har hun haft mulighed for at arbejde som skuespiller internationalt, mens danske seere måske har set hende i tv-serien Forbrydelsen II.

”Men jeg har også oplevet perioder, hvor jeg ikke har haft noget at lave. Og det eneste, der har gjort det okay for mig, at være på dagpenge, er det at være medlem af en a-kasse som FTF-A. De respekterer og forstår mig som kunstner,” siger Gaia Rosberg.